O nama

Uspostavljamo zdrave odnose u našoj kompaniji i u našoj zajednici

O nama

Povijest

Točno 30 godina nakon što je registriran, Agrokor je 1. travnja 2019. godine nestao s tržišta kao aktivna kompanija, a zamijenila ga je Fortenova grupa nastala implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru.

Zbog prezaduženosti koja je za više od 30 puta bila veća od operativne dobiti, Agrokor se početkom 2017. godine našao na rubu bankrota. Potpisivanjem zahtjeva, Ivica Todorić, predsjednik Uprave i vlasnik Agrokor koncerna je u travnju 2017. godine aktivirao Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, a postupak je aktiviran 10. travnja 2017. godine. U procesu Izvanredne Uprave, temeljem dogovora vjerovnika odnosno nagodbe, provedeno je financijsko i vlasničko restrukturiranje kojim je kompaniji smanjena zaduženost te su stvorene pretpostavke za redovno tržišno poslovanje Fortenova grupe.

Nakon što se, sukladno implementaciji nagodbe, dovrši proces pripajanja Agrokoru d.d. starih, neodrživih društava i imovine utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor d.d. ce se izbrisati iz Sudskog registra.

Kada je 1989. godine registriran, započela je velika ekspanzija Agrokora koji se do tada uglavnom bavio proizvodnjom i prometom cvijeća te trgovinom burzovnim robama. Naime, 1976. godine Ivica Todorić je osnovao privatnu tvrtku za proizvodnju cvijeća i cvjetnih sadnica.

Već prve godine tvrtka se značajno razvila i uposlila više od pedeset ljudi, grade se prvi staklenici za proizvodnju cvijeća i stvara distribucijska mreža diljem zemlje. Poslovanje se širi novim programima, osobito u trgovini poljoprivrednim burzovnim robama - uvoz i izvoz žitarica i uljarica te voća i povrća, praćen značajnim porastom prometa i profita, a kompanija je postala tržišni lider u prometu cvijećem u tadašnjoj državi.

Od 1989. do 2005. godine traje intenzivni akvizicijski i investicijski ciklus kompanije u različitim djelatnostima i na različitim tržištima pa su tako dio sustava Agrokor, između ostalog, postali: Sojara Zadar, Jamnica, Agroprerada, Zvijezda, Dip Turopolje, Ledo, Konzum, Solana Pag, Sarajevski kiseljak, Frikom, Dijamant, Pik Vrbovec, Belje, Mladina…Akvizicijski ciklus zaključen je 2014. godine preuzimanjem slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

Budući da je najveći dio širenja i rasta realiziran kroz tri djelatnosti – maloprodaju, prehrambenu industriju i poljoprivredu, one postaju okosnica integracije sustava koja počiva na vertikali od polja do stola. Naime, cilj je bio da se u poljoprivrednoj proizvodnji te proizvodnji krajnjih proizvoda, potrošačima osigurava veliki asortiman svježih, zdravih i domaćih proizvoda koji će do njih dolaziti kroz vlastitu mrežu modernih i funkcionalno opremljenih maloprodajnih objekata.

Agrokor je 1995. godine registriran kao koncern čija je misija bila osiguravanje najviših standarda kvalitete u proizvodnji i distribuciji prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda te kroz maloprodajnu mrežu kupcima pružiti najbolju vrijednost za novac vodeći se načelima konkurentnosti i društvene odgovornosti.

Iako se djelovanje koncerna temeljilo na vrijednostima i principima koji su poslovni napredak vezivali uz dobrobit zajednica u kojima je poslovao, održivost modela je dovedena u pitanje zbog izrazite usmjerenosti na rast prihoda i investicije financirane vanjskim zaduživanjima, uz visoke troškove. To je dovelo do iznimnih problema s nedostatkom likvidnosti, neplaćanjima partnera, blokadama te, na koncu, uvođenjem postupka izvanredne uprave koji je rezultirao nagodbom vjerovnika i nastankom Fortenova grupe.

Kako su kroz nagodbu potraživanja vjerovnika Agrokora namirena dijelom u gotovini i dijelom u vlasničkim udjelima, vlasnička struktura nakon nagodbe reflektirala je namirenja koja su izglasana s 80,2 posto glasova svih vjerovnika kod postizanja nagodbe.

Naše kompanije